Väggdags!

Väggarna är vagnens ansikte utåt. Så här kändes motiverat att lägga lite extra tid och tanke. För att få en fasad som är både vacker och så tät som möjligt samt för att kunna spara lite utrymme på bredden bestämde vi oss för att jobba med spontade brädor. Första tanken som kom upp var att använda helt vanlig råspont, men vi insåg snabbt att detta skulle generera stora mängder med spill så istället valde vi att köpa ett parti furugolv. Ytterligare en fördel med golvbrädor är att de är spontade även i ändarna, vilket gjorde att vi kunde skarva och få ut maximalt av virket. I skarvarna mellan ändarna är viktigt att sätta sponten åt rätt håll så att inte vatten kan rinna in i väggen. Vi limmade även skarvarna med ett spritlim för att helt stoppa vatten från att komma in. Brädorna kommer senare att oljas med linolja för en skönt naturlig känsla och vidare framöver kommer de att gråna vackert med åren.

imageimg_3337

Eftersom golvbrädor oftast levereras helt torra för att inte bilda springor genom krympning efter montering fick vi tänka till lite extra. Golvet skulle ju nu sitta som fasad och det kommer därmed naturligtvis att utsättas för en hel del fukt. Vi mätte därför först både fuktnivån samt bredden på en provbit noggrant. Därefter fick den rikligt med vatten och sedan upprepades mätningarna. Resultatet blev att testbiten hade svällt 2 mm på bredden och stigit från 4% fuktighet till över 30%. Nu kunde vi fatta ett avvägt beslut att sätta brädorna med 3 mm mellanrum, allt för att helt vara på den säkra sidan. Det gör dessutom ingenting att det är lite springor mellan brädorna på en fasad, så länge sponten klarar att täta mellanrummen. När träet väl utsatts för utomhusfukt i ett par veckor kommer de aldrig att bli lika torra igen som vid leveransen så distansen kommer aldrig bli större än 3 mm.

Nu var det bara att börja skruva. Och mäta. Och skruva. Och klättra på stege för att mäta och skruva mer. Ca 1600 skruv går åt för att fästa de vackra brädorna över hela fasaden. Sakta växer spännande mönster av kvistar och färgskiftningar fram. I hörnen har vi valt att inte sätta knutbrädor utan att såga noggrant och få en ren och stilig look. Runt fönstren och dörrarna kommer det att sitta foder som antagligen kommer att gå i samma stil som väggen.

img_3345image

När väl hela varvet runt var uppe återstod att såga alla linjer både nedtill och upptill rena samt att bygga luckor som ger möjlighet att komma åt både hjul och boxen där mulltoaletten kommer att sitta. Det är verkligen underbart att jobba med ett levande material som trä! Vindpappen över fönstren låter vi sitta kvar för att skydda mot regn till det är dags att montera dessa.

Nu är äntligen tid för vagnens ”mascara”. Det ska monteras ett svart plåttak och de mörka vindskivorna kommer att bryta av otroligt snyggt mot det ljusare träet i fasaden!

 

 

2 reaktioner på ”Väggdags!

  1. Så fint du bygger. Jag undrar vilka yttermått du jobbar inom? Du nämner ståhöjd på loftet, hur hög är vagnen? Klarar den dras under broar på 4,3 meter? Bredd? Längd?

    1. Tack Helene!

      Vagnen får yttermått 7,5 x 2,7 meter (inklusive ett uppfällt trädäck på bredden). Det kanske är bra att ändra benämningen från sovloft till att sovdelen har upphöjt golv (som du kommenterade på Facebook). Sovdelens golv blir ca 55 cm högre upp än resten av vagnen vilket ger möjlighet att förvara lådor av storlek flyttkartong under för långtidsförvaring. Inne i vagnen blir det 2,5 m i takhöjd (nock) och ca 1,90 m på loftet (nock). Vid ytterväggarna blir takhöjden 2.28 m.

      Vagnen kommer enkelt att klara sig under broar med full höjd, den kommer sluta på ca 3.75 meter i totalhöjd. Kanske tillkommer 5-10 cm med solpanelerna, beroende på hur dessa kommer att placeras.

Kommentarer inaktiverade.