I väntan på hösten

Med en underbar sol som klänger sig fast och värmer trots att det nästan är oktober startade vi det efterlängtade byggandet av klimatskalet på vagnen! Med 45 x 95 mm väggreglar travade på hög och med takstolar som stod och längtade efter att hissas i skyn var det bara att spotta sig i nävarna och köra igång!

imageimage

Enklast är att bygga väggsegmenten platt på marken för att kunna skruva reglarna både över och underifrån, något man inte kommer åt när konstruktionen väl står på bjälklaget. Hade det varit en större konstruktion hade vi delat segmenten i två, men nu klarade vi enkelt att resa väggliven på två personer. Eftersom hammarbanden är 7,5 meter långa är dom skarvade med limmad och spikad lask. När en sektion var monterad på plats riktade vi och säkrade med snedsträvor.

imageimage

Med båda långsidorna uppe kunde vi fortsätta arbetet med att sätta upp takstolarna och skruva fast dessa. På bilden ovan till höger syns också urtaget för de infällda hängrännorna. Takåsarna sitter med cc 60 cm och är tillverkade av 45 x 195 virke för att få in ordentligt med isolering.

imageimage

Allteftersom börjar nu de olika detaljerna i fasaden ta form. Vi ser på riktigt hur dörrar och fönster kommer att sitta och upptäckte att bygget totalt sett fick lite looken av tågvagn med sin låga taklutning. Det gick nu också att få en första känsla för storleken inne i vagnen och det är spännande att låta fantasin leka vidare med planlösningen.

imageimage

Nästa steg för att närma sig ett bygge som tål lite verklig höst med blåst och regn var att få upp resten av taket. Så efter att takåsarna hade riktats in fortsatte vi arbetet med att häfta upp en inre fuktspärr och skruva upp takskivor i plywood. Nu var det möjligt att röra sig uppe på taket vilket också gav oss chansen att stoppa takisoleringen på plats. Dagen avslutades med att lägga den yttre takplasten och eftersom rullen täckte hela taket i en våd så räckte det att fästa i nederkanterna mot hängrännan.

imageimage

Tillbaka till väggarna! Först behövde alla reglar och små kortlingar runt fönster och dörrar hitta rätt, innan det var dags för vindpapp och glespanel runtom hela bygget. Förutom att hålla hela fasaden på plats bidrar också glespanelen massor till den totala stabiliteten på vagnen.

imageimage

För att avrunda fick det bli ännu en tur till sågen, där vi till vår stor lycka hittade ett parti fint men billigt trägolv i fura, som denna gången kommer att få sitta på utsidan som vägg och åldras vackert med åren under några lager linolja.