Förberedelser chassit

För femtio år sedan tillverkades orangea gödselvagnar med enorma hjul i USA. På något underligt vis hittade en av dessa stora vagnar sedan sin väg till Sverige. Här levererade den troget gödsel ut på åkrarna år efter år men till slut gick axeln som drev mattan i botten på vagnen av och blev den stående bortglömd i en granskog i Värmland. Nu kommer den dock äntligen att få ett nytt liv, som chassi till en bovagn.

img_2643img_2644

Dag 1

Underredet på vagnen är i princip optimalt för jobbet att bära en villavagn. Men att få loss överdelen var inte befriat från tungt arbete. Först var vi tvungna att med kraftig svets och stor vinkelslip såga bort de båda sidorna och den främre stora ”skitkastaren” på gödselkärran samt leverera dessa till metallåtervinning.

img_2646img_2647

Inte lika tungt men nog så bökigt var att få bort metallgolvet undertill. Vi ville ju enbart behålla axeln med hjul samt balkarna som bildar chassit. Efter en dags badande i svett och damm var dock förvandlingen klar. Nu återstod bara att förstärka bakänden med en extra balk samt att flytta hela axeln ca en meter bakåt för att få rätt tyngdpunkt i vagnen.

img_2681img_2671

Dag 2

För att slutligen tvätta bort känslan av tidigare jobb och för att förlänga livet på det kvarvarande chassit maximalt så valde vi att borsta och knacka bort en del rost samt slänga på ett par lager med färg. Nu står den och glänser i herrgårdsgult, redo för nya uppdrag!

img_2868img_2871